[ Pobierz całość w formacie PDF ]
- 1/2 szklanki g´stej s"odkiej Êmietany,
- 0,5 kg makaron spaghetti,
- g"ówka czosnku,
- sól i pieprz
Plan dzia"ania:
- na patelni o grubym dnie-ci´Ýkiej dodajemy oliwy, i czosnek (ca"e zàbki z "upinami)
- po zrumienieniu wyjmujemy go, zmniejszamy ogie’ i dodajemy do oliwy pomidory (moÝna równieÝ razem z czosnkiem dodaç pokro-
jonà na pó" cebul´, którà naleÝy po zrumienieniu wyjàç) i 2 szczypty suszonego oregano (ÊwieÝe dodajemy na ko’cu, suszone na po-
czàtku)
- zwi´kszamy ogie’ wszystko ma si´ poddusiç pyrkaç przez ok. 40 min
- w garnku do wrzàcej, b. duÝej i osolonej iloÊci wody dodajemy w ca"oÊci makaron.
- s"odkà g´stà Êmietan´ posolonà zahartowaç z cz´Êcià sosu i nast´pnie dodaç do sosu i podgotowaç,
- na samym ko’cu dodaç soli i ÊwieÝo zmielonego pieprzu,
- odcedziç makaron niezbyt dok"adnie,
- nast´pnie do makarony w garnku dodajemy sos tak by ca"y makaron by" nim oblepiony.
- podawaç w miseczkach lub w g"´bokich talerzykach
- na wierzch dodaç troch´ ÊwieÝo startego parmezanu.
KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl
33
kurczak z frytkami
Sk"adniki:
- Kurczak:
- 1 wiejski kurczak,
- 1- g"ówka czosnku,
- 1 p´czek ÊwieÝego OREGANO,
- 0,5 kostki mas"a,
- sól i pieprz
- Frytki:
- 1 kg ziemniaków,
- olej do smaÝenia,
- szczypta cukru,
- sól
Plan dzia"ania:
- Do Êrodka kurczaka wsadzamy zàbki czosnku nie obrane i p´czek oregano,
- kurczaka z obu stron posoliç i popieprzyç natrzeç kurczaka mas"em,
- troch´ mas"a wsadziç do Êrodka do kurczaka.
- Kurczaka wsadziç do pieca w brytfannie.
- Frytki pokroiç w paski do miski z wodà wsypaç "yÝeczk´ cukru i wymieszaç (cukier zrobi skorupk´ na ziemniakach, dzi´ki czemu b´-
dà one chrupiàce),
- frytki wsypaç do frytkownicy gdy ziemniaki sà jakby ugotowane w ma"o nagrzanym t"uszczu, wyjàç z frytkownicy zwi´kszyç temp.
t"uszczu ok. 190 ,
- moÝna dodaç 2 zàbki czosnku i dopiero ponownie w"oÝyç frytki do frytkownicy.
- Po odciekni´ciu z t"uszczy wysypaç je na talerzyk.
- Wyjàç kurczaka z pieca i podawaç z frytkami.
mus czekoladowy
Sk"adniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 3 "yÝki cukru pudru,
- 4 jajka,
- 2 "yÝki mas"a,
- 4 "yÝki wody,
- 6 "yÝek ubitej Êmietany
Plan dzia"ania:
- W garnku roztopiç czekolad´ na nieduÝym ogniu,
- do Ýó"tek dodaç po"ow´ cukru pudru i rozetrzeç je na jednolità mas´.
- Czekolad´ co jakiÊ czas wymieszaç i po dodaniu mas"a powinna byç ciàgnàca,
- ca"à czekolad´ dodajemy do naczynia z cukrem pudrem i dok"adnie mieszamy na jednolità mas´.
- Nast´pnie ubiç Êmietan´ z kremówki tortowej 36%, jeÊli jest g´sta to nie trzeba.
- Ubijamy bia"ka jajek z odrobinà soli, po ubiciu po"àczyç je z resztkà cukru pudru delikatnie mieszajàc,
- do czekolady dodaç ubità Êmietan´ tak aby czekolada nie zastyg"a nast´pnie po"àczyç pian´ z czekoladà mieszajàc wszystko razem.
- pozostawiç Mus na ok. 2 godz. w ch"odnym miejscu do zastygni´cia.
W´drówka 67 Narty ze smakiem
[ Kotleciki ciel´ce ] [ Omlet z bundzem ] [ Zupa ziemnaczana z chrzanem ] [ Piwo grzane ]
kotleciki ciel´ce
Sk"adniki:
- 50 g ciel´ciny bez koÊci (zgrabny kawa"ek ciel´ciny)
- 100 g oscypka
- 2 jajka
- Bu"ka tarta
- Màka
- Sól
Plan dzia"ania:
- Kotlet powinien byç wyci´ty dok"adnie w poprzek w"ókien, nie wzd"uÝ bo wtedy mi´so b´dzie "ykowate.
- Gdy kotlety sà poci´te trzeba je lekko rozbiç, i przygotowaç panierk´.
- Do jajek naleÝy dodaç tartego sera Ýeby powsta"o coÊ w stylu 'breji', jeÊli jest to za g´ste moÝna dodaç troch´ mleka lub wody.
- Mi´so naleÝy obtoczyç w màce, w masie jajeczno-serowej (mi´so nie by"o solone ale jajka by"y), nast´pnie w bu"ce tartej. Trzeba
mocno uklepaç aby ser si´ nie odklei".
- Rozgrzaç mas"o na patelni, kotlet otrzepaç z nadmiaru tartej bu"ki i po"oÝyç na patelnie.
- SmaÝyç z obu stron, tak by by"o rumiane, pycha.
- Rozkroiç bu"k´, posmarowaç mas"em, w"oÝyç kotleta, moÝna jeszcze dodaç plasterek oscypka. Pyszna kanapka zamiast obiadu
w górach.
KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl
34
omlet z bundzem
Sk"adniki:
- Omlet w wersji wysokogórskiej z bundzem - (nie omlet francuski-gruby, smaÝony z jednej strony, ale cienki smaÝony z obu stron)
- 6 jajek
- 200 g bundzu
- 1 p´czek szczypiorku
- 1 "yÝka mas"a
- sól
- pieprz
Plan dzia"ania:
- Szczypiorek naleÝy drobno posiekaç, bundz teÝ naleÝy pokroiç w kostk´.
- To wszystko potem zostanie dodane do masy jajecznej.
- Wbiç jajka, posoliç, popieprzyç, dodaç szczczypiorek i bundz i wszystko dok"adnie wymieszaç. Masa powinna byç dok"adnie wyro-
biona (mieszaç widelcem), chodzi o to aby jak najwiecej powietrza dosta"o si´ do Êrodka, b´dzie on przez to pulchniejszy.
- Roztopiç mas"o na patelni, na bardzo goràcà patelni´ wlaç mas´ i dok"adnie rozprowadziç, powinna si´ ona od razu od spodu Êciàç,
potem moÝna zmniejszyç gaz.
- Omlet nie musi byç bardzo gruby. Jak si´ przysmaÝy naleÝy go przewróciç, powinien byç rumiany (jeÊli przy przewracaniu si´ rozpad-
nie nic nie szkodzi i tak b´dzie wk"adany mi´dzy bu"ki).
- Wieloziarnistà bu"k´ przekroiç, posmarowaç mas"em, w"oÝyç ch"odny omlet, zawinàç w foli´ i gotowe do zabrania w góry.
zupa ziemnaczana z chrzanem
Sk"adniki:
- 6 ziemniaków
- 1 "yÝka chrzanu (tarty, ale bez Êmietany, moÝe byç ze s"oiczka)
- 1 cebula (tarta)
- 100g boczku
- 1 szklanki Êmietany
- 1,5 l bulionu
- 1 "yÝki màki
- majeranek
- sól
Plan dzia"ania:
[ Pobierz całość w formacie PDF ]